:: Tutorial AP 1 :: Bendera Berkibar

View previous topic View next topic Go down

:: Tutorial AP 1 :: Bendera Berkibar

Post  myinteam on 2009-05-20, 14:01

Assalamualaikum, sambungan dari Tutorial En.Yoepmie baru-baru ini yang berkaitan dengan bab kaler2 baju..jadi senang la lepas ni x yah bli baju ada kaler edit gna adobe photoshop je hehe..

InsyaALLAH Kali ni ana nak ajar buat..ala2 bendera berkibar plak.. klu ade sesiapa yang tak tahu lagi boleh lah rujuk di tutorial disini ok..

STEP 1 : buka file gambar yang kita nak edit
file>open>’cari gambar yang kita nak edit’


saya pilih logo boikot ni.. (gambar 1)

STEP 2 : buka file gambar yang berbentuk seperti dibawah ni. (gambar 2)


klu tak de gambar ni..copy je saya punyer ni atau snap kain langsir rumah anda dan yang berkaitan..

STEP 3 : Gambar kedua tadi setkan : Image>Adjustments>Desaturate



STEP 4 : Selepas itu pergi kepada : Filter > Blur > Gaussian Blur..


Setkan kepada 1.6 pixels..

STEP 5 : Save as gambar tadi dengan format PSD..
file>save as>’ save la mne2..



Ok siap untuk bahagian pertama ni.. Very Happy Very Happy

myinteam
Admin

Posts : 200
Join date : 2007-12-16
Age : 29
Location : Darul Digital Kota Bharu

View user profile http://myinteamnet.blogspot.com/

Back to top Go down

Bahagian Kedua..

Post  myinteam on 2009-05-20, 14:57

STEP 6 : Kembali kepada gambar pertama tadi.. pergi kepada Filter > Distort > Displace



STEP 7 : Displace press “ok”


Displacement Map: Stretch To Fit
Undefined Areas: Wrap Around

Kemudian Tekan ok.. dan Cari file yang telah di save di STEP ke 5 tadi..


Tekan open..

Efek yang kita akan dapat..



STEP 10 : last sekali tukar kan .. layer > daripada Normal kepada Hard Light



Tukarkan kepada Hard Light

myinteam
Admin

Posts : 200
Join date : 2007-12-16
Age : 29
Location : Darul Digital Kota Bharu

View user profile http://myinteamnet.blogspot.com/

Back to top Go down

SELESAI...

Post  myinteam on 2009-05-21, 10:30


myinteam
Admin

Posts : 200
Join date : 2007-12-16
Age : 29
Location : Darul Digital Kota Bharu

View user profile http://myinteamnet.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: :: Tutorial AP 1 :: Bendera Berkibar

Post  Sponsored content Today at 03:55


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum