:: Tutorial AP 1 :: Bendera Berkibar

Go down

:: Tutorial AP 1 :: Bendera Berkibar Empty :: Tutorial AP 1 :: Bendera Berkibar

Post  myinteam on 2009-05-20, 14:01

Assalamualaikum, sambungan dari Tutorial En.Yoepmie baru-baru ini yang berkaitan dengan bab kaler2 baju..jadi senang la lepas ni x yah bli baju ada kaler edit gna adobe photoshop je hehe..

InsyaALLAH Kali ni ana nak ajar buat..ala2 bendera berkibar plak.. klu ade sesiapa yang tak tahu lagi boleh lah rujuk di tutorial disini ok..

STEP 1 : buka file gambar yang kita nak edit
file>open>’cari gambar yang kita nak edit’

:: Tutorial AP 1 :: Bendera Berkibar Untitl10
saya pilih logo boikot ni.. (gambar 1)

STEP 2 : buka file gambar yang berbentuk seperti dibawah ni. (gambar 2)

:: Tutorial AP 1 :: Bendera Berkibar 210
klu tak de gambar ni..copy je saya punyer ni atau snap kain langsir rumah anda dan yang berkaitan..

STEP 3 : Gambar kedua tadi setkan : Image>Adjustments>Desaturate

:: Tutorial AP 1 :: Bendera Berkibar 310

STEP 4 : Selepas itu pergi kepada : Filter > Blur > Gaussian Blur..

:: Tutorial AP 1 :: Bendera Berkibar 410
Setkan kepada 1.6 pixels..

STEP 5 : Save as gambar tadi dengan format PSD..
file>save as>’ save la mne2..

:: Tutorial AP 1 :: Bendera Berkibar 5-1

Ok siap untuk bahagian pertama ni.. Very Happy Very Happy
myinteam
myinteam
Admin

Posts : 200
Join date : 2007-12-16
Age : 32
Location : Darul Digital Kota Bharu

View user profile http://myinteamnet.blogspot.com/

Back to top Go down

:: Tutorial AP 1 :: Bendera Berkibar Empty Bahagian Kedua..

Post  myinteam on 2009-05-20, 14:57

STEP 6 : Kembali kepada gambar pertama tadi.. pergi kepada Filter > Distort > Displace

:: Tutorial AP 1 :: Bendera Berkibar 6

STEP 7 : Displace press “ok”

:: Tutorial AP 1 :: Bendera Berkibar 7
Displacement Map: Stretch To Fit
Undefined Areas: Wrap Around

Kemudian Tekan ok.. dan Cari file yang telah di save di STEP ke 5 tadi..

:: Tutorial AP 1 :: Bendera Berkibar 8
Tekan open..

Efek yang kita akan dapat..

:: Tutorial AP 1 :: Bendera Berkibar 9

STEP 10 : last sekali tukar kan .. layer > daripada Normal kepada Hard Light

:: Tutorial AP 1 :: Bendera Berkibar 10

Tukarkan kepada Hard Light
myinteam
myinteam
Admin

Posts : 200
Join date : 2007-12-16
Age : 32
Location : Darul Digital Kota Bharu

View user profile http://myinteamnet.blogspot.com/

Back to top Go down

:: Tutorial AP 1 :: Bendera Berkibar Empty SELESAI...

Post  myinteam on 2009-05-21, 10:30

:: Tutorial AP 1 :: Bendera Berkibar Hasil10
myinteam
myinteam
Admin

Posts : 200
Join date : 2007-12-16
Age : 32
Location : Darul Digital Kota Bharu

View user profile http://myinteamnet.blogspot.com/

Back to top Go down

:: Tutorial AP 1 :: Bendera Berkibar Empty Re: :: Tutorial AP 1 :: Bendera Berkibar

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum