KELEBIHAN SOLAT BERJEMAAH

Go down

KELEBIHAN SOLAT BERJEMAAH Empty KELEBIHAN SOLAT BERJEMAAH

Post  myinteam on 2008-07-12, 15:42

KELEBIHAN SOLAT BERJEMAAH

Seorang professor Fizik di Amerika Syarikat membuat kajian mengenai keistemewaan solat berjemaah yang disyariatkan dalam Islam. Kajian itu mendapati , dalam tubuh badan kita terdapat dua cas eletrik, iaitu positif dan negetif.
Dalam proses pembakaran tenaga, banyak pertukaran cas berlaku dalam badan yang mengakibatkan ketidak seimbangan cas dalam badan.

Ini mengakibatkan kita berasa letih, lesu dan tidak bermaya setelah menjalankan aktiviti harian. Oleh itu, cas ini perlu di seimbangkan semula bagi mengembalikan semula kesegaran tubuh .
Hasil kajiannya mendapati, hasil sentuhan antara kita dengan ahli jemaah yang lain yang berada di kiri dan kanan kita akan menstabilkan kembali keseimbangan cas yang diperlukan dalam tubuh badan kita. Ia berlaku apabila cas yang berlebihan dalam tubuh kita, samada positif ataupun negatif, akan di keluarkan, manakala cas yang berkurangan akan ditarik kedalam kita. Semakin lama pergeseran ini berlaku, semakin seimbang cas dalam tubuh kita.

Tambahnya, setiap kali kita bangun dari tidur, badan kiti akan berasa segar dan sihat setelah berehat selama beberapa jam kerana ketika itu, tubuh kita mengandingi cas positif dan negetif yang hampir seimbang.
Oleh itu kita hanya memerlukan sedikit sahaja lagi pertukaran cas supaya keseimbangan penuh dapat di capai. Subab itu solat subuh hanya dua rakaat.

Seterusnya, selepas sehari kita bekerja keras dan memerah otak, semua cas ini kembali tidal stabil
Oleh itu kita memerlukan banyak pertukaran cas. Solat berjemaah yang disyariatkan dalam Islam berperanan untuk memulihkan keseimbangan cas berkenaan,sebab itu, solat zuhur mempunyai empat rakaat.
Situasi yang bersama turut berlaku bagi solat asar kerana diwaktu petang, banyak tenaga di keluarkan bagi menyambung kembali tugas yang ditinggalkan, solat empat rakaat adalah untuk memberi masa yang panjang untuk mengembalikan seseimbangan cas dalam badan.

Lazimnya, selepas asar, kerja yang dilakukan tidaklah seperti kerja sebelum asar dan zuhur, maka masa yang pendek sudah cukup untuk menyeimbangkan cas dalam badan, oleh yang demikian, solat maghrib hanya dua rakaat.

Kemudian, timbul persoalan dalam diri professor tersebut, isya’ mengandungi empat rakaat walaupun secara logiknya, tidak banyak aktiviti yang dilakukan pada waktu malam, tetapi, setelah mengkaji dengan lebih lanjut, beliau akhirnya dapat mencungkil rahsianya.
Solat isya’ mempunyai empat rakaat untuk menyediakan kita untuk bertahajjud di sepertiga malam.Secara ringkas, solat isya’ empat rakaat adalah untuk menstabilkan cas dalam badan serta memberikan tenaga untuk bangun malam (qiamullail).
Dalam kajiannya baliau mendapati bahawa Islam merupakan satu agama yang sempurna dan lengkap, setelah mendapat hidayah, beliau akhirnya memeluk Islam. Subhanallah..........
myinteam
myinteam
Admin

Posts : 200
Join date : 2007-12-16
Age : 32
Location : Darul Digital Kota Bharu

View user profile http://myinteamnet.blogspot.com/

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum